cantharel

De eetbaarheid van paddenstoelen

Paddenstoelen kunnen eetbaar en heel smakelijk zijn. Eekhoorntjesbrood, diverse boleten, hanenkammen en talloze andere paddenstoelen getuigen daarvan en het speuren naar deze paddenstoelen is een heerlijke bezigheid in de natuur. Denk er daarbij wel aan dat het plukken van paddenstoelen in de Nederlandse en Belgische bossen in principe niet is toegestaan. 

Daarnaast blijft het ook altijd oppassen bij het eten van zelf geplukte paddestoelen.
Paddenstoelen, hoewel die als 'eetbaar' worden aangeduid en dus niet dodelijk zijn, kunnen stoffen bevatten die niet goed worden verdragen en spijsverteringsproblemen of allergische reacties kunnen veroorzaken, zoals diarree en braken of huiduitslag, afhankelijk van ieders persoonlijke aanleg. Er zijn mensen die al allergisch zijn voor de gekweekte champignons uit de supermarkt.

Wat nog belangrijker is dat eetbare paddenstoelen verward kunnen worden met erop lijkende, zeer giftige soorten. Men moet er daarom heel zeker van zijn de juiste paddenstoel voor zich te hebben. Aangezien een paddenstoel vele verschijningvormen heeft en verschillende kleurenvariaties kent, is een foto met beschrijving meestal niet voldoende. Zelfs voor de ervaren paddenstoelenkenner is het vaak niet mogelijk te bepalen om welke soort het precies gaat zonder microscopisch (sporen-)onderzoek. 

Neem daarom geen risico en vraag altijd advies aan ervaren paddenstoelenkenners als u niet honderd procent zeker bent!

Free Joomla templates by Ltheme