Grote muur

Grote muur of akkerhoornbloem?

Vanaf april/mei zien we in de bermen vaak grote muur bloeien. Of is het de Akkerhoornbloem? Ze lijken inderdaad wel erg veel op elkaar, en zijn op het eerste oog niet gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. Beiden horen tot de Anjerfamilie (Caryophyllaceae), hebben ongeveer even grote witte bloemen met 5 ingesneden kroonblaadjes. De blaadjes aan de stengel zijn bij beide soorten tegenoverstaand, smal lancetvormig met gave rand. En ze bloeien dus min of meer in dezelfde periode.
Toch zijn er een paar kenmerken waardoor je met zekerheid kunt zeggen, welke van de twee je voor je hebt.

Om ze van elkaar te onderscheiden moet je er wel, bij wijze van spreken, met je neus op gaan zitten, en er eventueel een loepje aan te pas laten komen. Hoornbloemen zijn meestal  behaard, en muur is kaal. Dat is een belangrijk verschil. Maar helemaal zekerheid heb je pas als je de stijlen gaat tellen. Hoornbloemen hebben namelijk 5 stijlen, en muur maar 3. 
Om de verschillende soorten hoornbloemen of muren onderling uit elkaar te houden, is het - als altijd - van belang om goed te kijken. Kijk bijvoorbeeld naar de insnijding van de kroonbloemen (reikt die tot de helft, tot 1/3 of  tot bijna het hele kroonblad, zoals bij vogelmuur?). Staan de kelkblaadjes los of zijn ze (gedeeltelijk) met elkaar vergroeid? Met de omschrijvingen in FloraEuropa.eu zou je eruit moeten komen. Met veel op elkaar lijkende soorten zit het hem echt in het detail, als in een raadsel.
Veel plezier met de raadseltjes van de natuur!

Cerastium arvensee 3

Stellaria holostea 4

Free Joomla templates by Ltheme