De niet meer zo piep-jongen onder ons zullen er vast zelf mee te maken hebben gehad. Was het niet als verplichte opdracht voor je biologielessen, dan was het wel op enig moment uit hobby of omdat iemand uit je kennissenkring ermee bezig was: het herbarium: die verzameling zorgvuldig gedroogde planten, voorzichtig op een vel wit papier geplakt en voorzien van een etiketje met naam, datum, vindplaats en eventueel een beschrijving of andere bijzonderheden.
Tegenwoordig is het herbarium een beetje uit de mode geraakt. Je kunt immers alles fotograferen of je vindt mooie, gedetailleerde afbeeldingen op internet. Toch is het erg leuk om met een herbarium bezig te zijn. Het levert vaak prachtige, bijna kunstzinnige bloemenportretten op, waar je met plezier doorheen bladert, en die bovendien enorm leerzaam zijn, omdat je rustig de details kunt bekijken.
Om een herbarium aan te leggen heb je niets bijzonders nodig. Twee stukken karton, wat keukenpapier, enkele zware boeken en natuurlijk het plantje. Er zijn ook kant en klare plantenpersen te koop. Hoe gaat het in zijn werk?
Je plaatst een stuk karton op een hard oppervlak en leg daarbovenop een dubbele laag keukenpapier. Leg hier het plantje op. Let er daarbij op dat je de blaadjes en de bloem voorzichtig uitspreidt, zodat ze later goed herkenbaar zijn. Leg hier nu weer een dubbele laag keukenpapier op en een stuk karton. Stapel er tenslotte enkele dikke boeken bovenop. Controleer na een paar dagen of het keukenpapier (nog) vochtig is. Als dat het geval is vervang het dan met nieuw keukenpapier. Na ongeveer 2 weken is de plant gedroogd en kun je hem met kleine stukje plakband op een vel papier plakken. Voeg de informatie toe via een etiketje of op het papier zelf en klaar.
Veel plezier met je eigen herbarium!