Hoe kom ik als plant de winter door?

Hoe kom ik als plant de winter door?

Hoe overleef ik als plant de winter? Nou, spreid op de grond (dat kan ook niet anders, want je zit als plant nu eenmaal vast in de grond) een bedje uit van bladeren, met veel lucht ertussen voor bescherming tegen kou en vorst. Nestel je diep tussen de bladeren. Zorg dat je extra suikers hebt vergaard gedurende de zomer en opgeslagen in je winterknoppen. Via je uitgespreide bladerendekentje kun je nog wat extra suikers bijmaken om niet om te komen van de honger en voilà, op naar het voorjaar.


In onze winters, waarin het relatief koud is en zelfs kan vriezen, de dagen kort zijn, met weinig zonneschijn, is het een moeilijke tijd voor de planten. Om deze periode door te komen hebben planten verschillende aanpassingen ontwikkeld. Eén daarvan is het het vormen van een bladrozet dicht op de bodem, met daarin de winterknoppen. Uit deze knoppen zal straks in het voorjaar of de zomer de plant groeien. Ze bevatten relatief veel suiker, waardoor ze beter bestand zijn tegen de vorst. Het bladrozet zelf zorgt ervoor dat er toch enige mate van fotosynthese kan plaatsvinden om in leven te blijven, en het beschermt de winterknoppen als een dekentje tegen bevriezen en uitdrogen.


Veel planten overwinteren met bladrozetten. Als je in de winter naar buiten gaat kom je ze in allerlei vormen en maten tegen. En net als de bladeren van iedere plant verschillen, gaat dat ook op voor het bladrozet. Lukt het jou om aan de hand van de rozetten op de foto te benoemen om welke bloemen het gaat? (Let op: de schaal van de foto’s is niet steeds hetzelfde).

Free Joomla templates by Ltheme