Bij orchideeën denken we al gauw aan die bijzondere, exotische exemplaren die je in bloemenwinkels vindt. Maar er zijn prachtige, kleine orchideeën in de natuur te vinden. Orchideeën vertonen in meerdere opzichten een ingenieuze structuur. Hun voorplantingsapparaat bevat ongelooflijk slimme mechanismen om insecten aan te trekken voor bestuiving en tegelijkertijd te verhinderen dat zelfbestuiving optreedt (Voor de liefhebbers is het prachtige boek ‘The Flowers of the European Orchid’ een absolute aanrader).
Bij een aantal soorten hebben de kroonbladen zich zo aangepast dat ze op een insect lijken, waarbij de kelkblaadjes de rol van kroonblaadjes hebben overgenomen. Met andere woorden: er lijkt een bij of hommel op een bloem te zitten.
Het mannetjesinsect zal er, nieuwsgierig geworden, op landen, waarbij de meeldraden van de bloem het stuifmeel via een kantelmechanisme op het mannetje plakken. Bij de volgende bloem kan hij het stuifmeel weer afgeven.
Een voorbeeld van zo’n bijzondere, op een insect lijkende orchidee is de Bijenorchis (Ophrys apifera). Andere voorbeelden zijn de Spinnenorchis of de Vliegenorchis.
De familie van orchideeën houdt van een schone, niet te voedselrijke, natuurlijke omgeving, helaas een schaarste in Nederland en deze mooie orchideeën zijn dan ook erg zeldzaam geworden.